De nalatenschap van Esbjörn Svensson op live dubbelalbum uitgebracht

Jazz on Vinyl -

De nalatenschap van Esbjörn Svensson op live dubbelalbum uitgebracht

In juni is het tien jaar geleden dat Esbjörn Svensson op tragische manier om het leven kwam. Dit album staat in het teken van zijn dood, ter nagedachtenis. Het bevat een opname van het uitverkochte concert in Barbican Centre in 2005, tijdens een uiterst populaire tour door het Verenigd Koninkrijk. Zo weerklinkt het Esbjörn Svensson Trio op het hoogtepunt van hun creativiteit, na de release van hun best verkochte album tot nu toe: Viaticum. In de afgelopen tien jaar werd men vaak herinnerd aan de grote invloed van Esbjörn Svenssons pianospel op verschillende andere musici. Het trio was een waar fenomeen: gedurende de 17 jaren dat het bestond, groeide hun aanzien en invloed alleen maar. Ze begonnen klein, maar verkochten uiteindelijk vele concertzalen uit door heel Europa.

De aan dit album voorafgaande opname op het album Live in Hamburg werd al zeer goed  ontvangen. Zo werd het uitgeroepen tot ‘Jazz album of the decade 2000-2010’ door The Times, met als commentaar: “in een decennium waarin Scandinavië bekend staat als de thuishaven van de progressieve jazz, is er geen enkele band zo succesvol geweest als dit piano trio.” Nu wordt het opgevolgd door Live in London, met een opname van één van de twee uitverkochte concerten in
het Barbican Centre. De organische, natuurlijke manier waarop de nummers elkaar opvolgen is uitzonderlijk. Dit album is een juweeltje, met als hoogtepunt voor de kenners een prachtig serene uitvoering van Believe, Beleft, Below.

 


Geef je reactie

x