DOOL omarmt verandering op "The Shape of Fluidity"

DOOL omarmt verandering op "The Shape of Fluidity"

Alles stroomt, niets blijft zoals het is. Dat geldt ook voor het derde studioalbum van de Nederlandse rockband DOOL. Op de toepasselijk getitelde plaat "The Shape of Fluidity" is niet alleen muzikale vernieuwing te horen, maar draait het hele album om thema's van persoonlijke, fysieke, psychologische verandering en de continu veranderende wereld om ons heen. DOOL, en met name zangeres en gitariste Raven van Dorst, werpt vragen op: Hoe beïnvloedt verandering ons? Hoe blijven we onszelf in een wereld die zo ontzettend veeleisend en agressief is tegen het individu? We moeten zo vloeiend zijn als water om te navigeren door deze oceaan van mogelijkheden en onzekerheden - en vrede sluiten met chaos en vergankelijkheid.

Muzikaal bouwt DOOL voort op de weg die op de twee vorige studioalbums werd ingeslagen, met gevoelige rockmuziek met toegevoegde metal-elementen. Tegelijkertijd toont de band een volwassenheid en focus in het songwriting die voortkomt uit ervaring. "The Shape of Fluidity" laat een eclectische maar naadloze samensmelting horen van progressieve en post-rock, evenals doom en heavy metal, gecombineerd met een inherente aanstekelijkheid en een dynamische soundscape.

Het thema van het album, dat het concept van identiteit tegen de achtergrond van een constant veranderende wereld plaatst, is niet toevallig verbonden met de biografie van zangeres Raven. Geboren intersekse, namen artsen destijds aan dat zij chirurgisch konden bepalen welk leven de baby zou moeten leiden en besloten dat het kind een meisje moest worden. Dit leidde tot een leven vol zoektochten, het bestrijden van taboes en het doorbreken van grenzen, totdat Raven onlangs besloot datgene terug te claimen wat anderen haar hadden proberen af te nemen, en uiteindelijk haar hermafrodiete aard te omarmen.

De naam DOOL is afgeleid van het Nederlandse woord voor 'dwalen'. Toen hun debuutalbum "Here Now, There Then" in 2017 uitkwam, werd het meteen een succes. Hun frisse en wilde rock- en metalgeluid leverde hen de titel "Album van de Maand" op in de Duitse bladen Metal Hammer en Rock Hard, evenals de prijs voor "Beste Debuutalbum 2017" van het eerste magazine. Vice (VS), Aardschok (NL) en de Volkskrant sloten zich hier graag bij aan met lovende recensies voor de jonge Nederlandse band.

Met hun tweede album "Summerland" uit 2020 overtrof DOOL met succes de al torenhoge verwachtingen en scoorde nog meer "Album van de Maand" awards in de Duitse bladen Rock Hard (10/10) en Sonic Seducer, evenals #2 posities in de soundchecks van Metal.de, Metal Hammer (DE) en nog een nummer 1 in de Poolse editie - met een stapel lovende recensies aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.