Warlord viert erfenis van William J. Tsamis met gloednieuwe studioplaat: Free Spirit Soar

Warlord viert erfenis van William J. Tsamis met gloednieuwe studioplaat: Free Spirit Soar

Een eerbetoon aan de pionier van de Epic Metal
Fans van epische metal opgelet! De legendarische Amerikaanse band Warlord is terug met een langverwachte studioplaat: Free Spirit Soar. Dit eerbetoon aan de in 2021 overleden oprichter William J. Tsamis verschijnt op 10 mei 2024 en bevat gloednieuwe nummers, gebaseerd op demo's en onuitgebracht materiaal van Tsamis' hand.

Van Metal Massacre II naar Epic Metal
Warlord, opgericht in 1981 door Mark Zonder en William J. Tsamis, verwierf in 1982 al snel bekendheid met de track "Lucifer's Hammer" op de iconische compilatie "Metal Massacre II". Deze prestatie leidde tot een contract bij Metal Blade Records, waar Warlord in 1983 hun baanbrekende mini-album "Deliver Us" uitbracht. Dit werk wordt beschouwd als de blauwdruk voor de latere Epic Metal stroming. Albums als "And The Cannons Of Destruction Have Begun..." (1984) en "Rising Out Of The Ashes" (2002) volgden, waarmee Warlord hun status als pioniers in het genre consolideerden.

Tsamis' erfenis voortgezet
Na het verschijnen van "The Holy Empire" in 2013 viel een lange stilte, onderbroken door het tragische overlijden van William J. Tsamis in 2021. Echter, met Free Spirit Soar houdt Warlord de erfenis van hun frontman levend. Drummer Mark Zonder en vocalist Giles Lavery, samen met Jimmy Waldo (keyboards/synthesizer), Phillip Bynoe (bas) en Eric Juris (gitaren), hebben Tsamis' onafgemaakte werkstukken nieuw leven ingeblazen.

Onthulling van verborgen parels
"We wilden deze stukken muziek voor Bill afmaken," aldus Lavery. "Het materiaal was naar onze mening sterk genoeg om ons te inspireren." De gitaarpartijen zijn grotendeels afkomstig van Tsamis' demo's, aangevuld door Juris' bijdragen. Lavery benadrukt: "Het was een uniek avontuur om Bill's demo's en onafgemaakte muziek te doorzoeken, en daarbovenop songteksten en vocale melodieën te schrijven. Enkel de twee nummers van Lordian Guard zijn, volgens Warlord traditie sinds "Rising Out Of The Ashes", geherinterpreteerd in Warlord-stijl."

Een waar eerbetoon
Free Spirit Soar bevat voor het eerst vocalen op nagenoeg alle nummers. Lavery, tevens producer van het album, omschrijft het proces als volgt: "Het was mijn taak om alle stukjes te ordenen en er songs van te maken." Het resultaat is een eerbetoon aan Tsamis' visie, met zowel nieuw als herkenbaar materiaal uit eerdere releases.