Fairport Convention: pioniers van de folkrock

Fairport Convention: pioniers van de folkrock

Fairport Convention is een Britse folkrockband, opgericht in 1967. De band wordt beschouwd als een van de pioniers van de folkrock, een genre dat traditionele folkmuziek combineert met rockelementen.

De band werd opgericht door Ian Matthews, Richard Thompson, Ashley Hutchings, Simon Nicol en Martin Lamble. De band maakte al snel naam met hun energieke optredens en hun unieke mix van folk en rock.

In 1968 bracht de band hun debuutalbum uit, "Fairport Convention". Het album was een mix van traditionele folknummers en eigen composities. Het album was een succes en vestigde de band als een belangrijke speler in de folkrockscene.

In de jaren daarna bracht Fairport Convention een reeks succesvolle albums uit, waaronder "Liege & Lief" (1969), "Unhalfbricking" (1969) en "Fotheringay" (1970). De band experimenteerde met verschillende stijlen en invloeden, maar bleef altijd trouw aan hun roots in de folkmuziek.

In 1972 verliet Sandy Denny de band. Denny was een van de belangrijkste zangers van de band en haar vertrek was een grote klap. De band bleef echter bestaan en bracht nog vele albums uit.

In de loop der jaren heeft Fairport Convention talloze bezettingswijzigingen ondergaan. De band is nog steeds actief en heeft een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de folkrock.

De link met bands als Lankum

Bands als Lankum worden vaak gezien als erfgenamen van Fairport Convention. Lankum combineert traditionele Ierse folkmuziek met rockelementen, net zoals Fairport Convention dat in de jaren 1960 deed.

Lankum-zanger Ian Lynch is een groot fan van Fairport Convention. Hij heeft gezegd dat de band hem inspireerde om zelf muziek te gaan maken.

"Fairport Convention was een van de eerste bands die ik hoorde die traditionele muziek met rock combineerde," zegt Lynch. "Ze waren zo innovatief en creatief. Ze lieten zien dat je traditionele muziek nieuw leven in kunt blazen door er nieuwe elementen aan toe te voegen."

Lankum is niet de enige band die zich laat inspireren door Fairport Convention. Ook bands als The Waterboys, The Bothy Band en The Dubliners hebben de band als inspiratiebron genoemd.

Fairport Convention is een van de belangrijkste bands in de geschiedenis van de folkrock. De band heeft een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van het genre en inspireert nog steeds nieuwe generaties muzikanten.

 

 


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.