Fontaines D.C. rekt ambitie met "ROMANCE"

 Simon Downing

 "ROMANCE" is het breedst opgezette album van Fontaines D.C. tot nu toe. De elf nummers weerspiegelen ideeën die al sinds de release van 'Skinty Fia' in 2022 in de band rondwaarden. Deze ideeën kregen verder vorm tijdens een tour door de VS en Mexico met Arctic Monkeys, waar de vijf bandleden muziek deelden en inspiratie vonden bij artiesten als Shygirl, Sega Bodega, Mos Def, A$AP Ferg, OutKast en The Prodigy.

Na de tour hadden de bandleden tijd om eigen muzikale visies te ontwikkelen. O'Connell ging naar Spanje en werd vader, Chatten verbleef in LA en Deegan in Parijs. Ook legden ze diepere wortels aan in Londen. Elk lid verlegde zijn muzikale grenzen, zonder een nieuw album in gedachten. Pas na afloop van de Amerikaanse tournee in de herfst van 2023 kwamen ze weer samen om te schrijven, gevolgd door een maand productie in een chateau in Parijs. Ze dompelden zich totaal onder.

Over de albumtitel zegt Conor Deegan: "We hebben altijd een gevoel van idealisme en romantiek gehad. Met elk album raken we verder verwijderd van de Ierse context, zoals op ons debuut, 'Dogrel'. Op ons tweede album, 'A Hero's Death', staat juist die onthechting centraal, en op 'Skinty Fia' de vervreemding van de Ierse diaspora. Nu kijken we elders naar wat romantiek oproept."

Chatten bouwt hierop voort en verwijst naar de anime Akira, waarin liefde opbloeit te midden van technologische neergang en politieke corruptie. "Ik ben daar door gefascineerd - verliefd worden aan het einde van de wereld," zegt hij. "Het album gaat over het beschermen van die kleine vlam. Hoe groter de dreiging, hoe kostbaarder hij wordt." O'Connell voegt toe: "Op deze plaat gaat het erom te bepalen wat fantasie is: de tastbare wereld, of wat zich in je hoofd afspeelt. Wat is nu echt?"

Fontaines D.C., die furore maakten met hun vroegere punksound, klimmen met dit album op richting grungy breaks, dystopische electronica, hiphop percussie, en zelfs dromerige texturen à la Slowdive. De shoegaze-invloeden van 'Skinty Fia' komen op "ROMANCE" terug, maar zonder retro-esthetiek. Chatten over de release: "We zeggen op deze plaat dingen die we al lange tijd wilden zeggen. Niet dat het nu voorbij is, maar het voelt wel als opluchting." De fantasie wordt gevoeld, in goede en slechte zin, en Fontaines D.C. omarmt beide kanten van de medaille.

 


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.