Nederlands samenwerkingsverband introduceert NSJ Concertseries op vinyl

Nederlands samenwerkingsverband introduceert NSJ Concertseries op vinyl

Bertus Distribution gaat in samenwerking met NTR, AVROTROS en MOJO, een nieuwe vinylserie presenteren met live-opnames van legendarische artiesten op het befaamde North Sea Jazz Festival.

De North Sea Jazz Concert Series zal officieel gelicentieerde releases bevatten die zullen worden uitgebracht als standaard op 180-grams wit vinyl. De platen zullen worden vastgelegd in voornamelijk zwart-witte kunstwerken van Hans Pol in zijn kenmerkende stijl van het festival met inspiratie van de hoezen van klassieke oudere jazzreleases van het label Blue Note, bijvoorbeeld. De liner notes zijn geschreven door journalist en jazzexpert Jeroen de Valk.

Voor de eerste release in deze serie valt de eer te beurt aan een van de beroemdste jazzsingers ooit, Ella Fitzgerald. Op vrijdag 13 juli 1979 gaf ze een rauwe en weergaloze voorstelling op het festival dat toen nog in Den Haag werd gehouden. De "First Lady Of Song" werkte zich met verve door standards als 'There Will Never Be Another You', 'Satin Doll', ''Round Midnight' en 'Mr Paganini'. Haar begeleiders die avond waren Paul Smith op piano, Keter Betts op bas en Mickey Roker op drums; een triobezetting met de kracht van een big band.

Toekomstige releases NSJ-opnames zijn van Dizzy Gillespie, Buddy Rich, Ray Charles, Dexter Gordon en Jan Akkerman. Het zal een langlopende serie worden met als doel de meest bijzondere NSJ-optredens op vinyl uit te brengen.

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond plaats in 1976 in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag met zo'n 9.000 bezoekers. In het eerste jaar traden jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie en Stan Getz op naast een groot aantal artiesten van de Nederlandse avant-garde.

Het festival, officieel NN North Sea Jazz sinds 2018, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groot internationaal evenement dat ook buiten de Nederlandse landsgrenzen bekend is als een evenement waar jazz uit het verleden, heden en toekomst versmelt met andere genres als blues, soul, funk, hiphop, pop en meer. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot vijftien podia, zo'n dertienhonderd muzikanten en een jaarlijks publiek van tussen de tachtigvijf en negentigduizend. Sinds 2006 wordt het festival gehouden in een nieuwe, ruimere locatie, namelijk Rotterdam Ahoy.

De North Sea Jazz Concert Series is een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van jazzvinyl. Het is een mooie manier om de rijke historie van het North Sea Jazz Festival te herbeleven en om kennis te maken met het werk van legendarische jazzmuzikanten die op het festival hebben opgetreden. De serie is ook een aanrader voor verzamelaars van jazzvinyl, want de releases zijn van hoge kwaliteit en hebben een mooie vormgeving.

 

 

 


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.